×

De ce este benefica escalada pentru copii?

img

In acest articol, vom folosi termenii: catarat, escalada interior si exterior, ca si sinonime. Acest lucru se datoreaza faptului ca, articolul nu se refera la reguli sau tehnici, ci la efectele benefice asupra corpului. Din acest punct de vedere – mai ales pentru incepatori – nu conteaza ce ramura se practica. Important este sa se practice in mod corespunzator!

Inceputul

La anumite varste, copiii se catara pe tot ce pot! Astfel, merita sa ii ducem intr-un loc conceput pentru asa ceva, adica la o sala de escalada! Aici se pot bucura de catarat intr-un mod sigur. (Acest sport nu este recomandat doar copiilor sanatosi. Din ce in ce mai multe terapii de dezvoltare includ in programul lor si escalada, cum ar fi tratarea tulburarilor de coordonare a miscarilor sau dezvoltarea tulburarilor psihice).

Efectele benefice ale escaladei sunt vizibile la toate varstele. Este important ca, cel putin la inceput sa cerem ajutorul unui expert (indiferent de varsta la care incepem sa practicam escalada). Sa vedem de ce este benefic daca copilul practica escalada. As dori sa mentionez ca, urmatoarele sunt valabile si in cazul adultilor, singura diferenta consta in faptul ca, la o varsta mai inaintata scopul va fi mai putin dezvoltarea si mai mult cresterea nivelului de rezistenta sau chiar mentinerea in forma. Activitatile sportive regulate joaca un rol important in viata copiilor, deoarece accentul nu este pus doar pe activitatea fizica in sine, ci si pe invatarea regulilor, respectiv pe dezvoltare bine structurata.

Realitatea

In zilele noastre, este considerat deja un adevarat succes daca copilul nu se uita la televizor sau nu se joaca cu telefonul mobil, asa ca acest lucru aproape ca ar putea fi listat la aspecte de viata sanatoasa. Exercitiile ard calorii, ajuta la calitatea somnului si imbunatateste rezistenta. Beneficiile escaladei includ aspecte asupra sanatatii, sociale si chiar posibilitatea unei cariere sportive. In plus, nu este de neglijat nici faptul ca, putem oferi copiilor miscare chiar si atunci cand vremea de afara este mohorata sau ploioasa. In plus, escalada nici macar nu face parte din categoria sporturilor scumpe.

Escalada sportiva contribuie la o dezvoltare excelenta a flexibilitatii, echilibrului si la starea generala a copiilor. Consolidarea acestor capacitati este extrem de importanta la copii mici. Cu cat copiii petrec mai mult timp cu escalada, cu atat se vor dezvolta mai bine aceste abilitati. Si mai mult, odata cu cresterea increderii in sine, vor putea parcurge trasee din ce in ce mai dificile. La copii mai mici, escalada este benefica si asupra dezvoltarii abilitatilor sociale. Spre deosebire de alte sporturi, aici copiii trebuie sa imparta o suprafata mica si cu alte persoane, astfel comunicand intre ei, prieteniile se vor lega mai usor. Sarcinile rezolvate impreuna joaca un rol important in crearea increderii reciproce. De asemenea, ceea ce contribuie la dezvoltarea abilitatilor sociale este faptul ca, cei mici trebuie sa fie atenti atat la instructiuni, cat si la aplicarea acestora, dar si la siguranta lor si a altor persoane.

Ce abilitati fizice si intelectuale se pot dezvolta prin catarat si cum?

  • Forta si rezistenta: Dezvoltarea indemanarii, forta mainilor si al degetelor prin prinderea prizelor care au diferite forme si dimensiuni. Unele sunt atat de mici incat de abia te sustin, deci este o adevarata provocare. Cataratul necesita muschi puternici nu numai in maini, dar si in trunchi, respectiv in picioare.
  • Coordonare si abilitati motorii: escalada sportiva imbunatateste abilitatile de coordonare si motrice ale copiilor, pentru ca proiectarea miscarii se bazeaza pe interpretarea elementelor vizuale. Prizele de pe perete au diferite forme si culori, si uneori culorile indica traseele de dificultati diferite. Acestea faciliteaza urmarirea instructiunilor de catre copil (de exemplu, „paseste pe dreapta, pe ciuperca albastra” sau „cauta pasul urmator care este marcat cu verde”). In acest fel isi dezvolta simultan capacitatea de miscare si abilitatea de a interpreta instructiunile, respectiv de a planifica miscarile. Traseele cu dificultati variate ajuta ca instructorul sa aleaga cea potrivita in functie de nivelul copilului.
  • Coordonarea bilaterala: Atunci cand copii se catara pe perete, trebuie sa utilizeze simultan ambele parti ale corpului, adeseori in diferite moduri – de exemplu, isi ridica mana dreapta si piciorul drept se va deplasa in sus, apoi va urma mana stanga si piciorul stang. Copii trebuie sa invete de asemenea, cum sa diferentieze miscarile intre cele doua parti ale corpului. In timp ce se stabilizeaza pe o parte, trebuie sa planifice cum vor prinde si tine urmatoarea priza si cum vor pasi pe cealalta parte.
  • Abilitati cognitive si vizuale, rezolvarea problemelor: In timp ce copiii se gandesc la efectuarea urmatoarei miscari, sunt activate numeroase sisteme in organism care sunt responsabili pentru abilitati de rezolvare a problemelor, vizuale si motrice. Acestea ii vor ajuta sa planifice si sa realizeze planul de a se catara pe perete.
  • Utilizarea organelor senzoriale: Pentru dezvoltarea organelor senzoriale si pentru armonizarea lor, escalada sportiva este visul terapeutilor. Copilul are parte de stimuli proprioceptive (stimuli senzoriali pentru stimularea muschilor si articulatiilor), in timp ce se catara pe perete. Pe langa aceasta, mai contribuie si experienta vestibulara (pe baza de miscare), care provine de la coborarea pe saltea de pe perete. Pentru copiii care sufera de probleme de echilibru, escalada poate insemna o mai mare provocare, dar antrenamentul poate fi adaptat si pentru nevoile lor. De exemplu, daca unii sunt reticenti sa se urce pe perete, mai intai se pot catara pe lateral.
  • Increderea in sine: escalada este extrem de distractiva, asa ca, copiii nici nu isi vor da seama ca fac exercitii fizice. In timp ce se concentreaza asupra obiectivelor setate de ei, vor uita de potentialele preocupari. Astfel, isi vor imbunatati neobservat cunostintele despre corp si increderea in sine. In timpul antrenamentelor isi vor depasi temerile, fapt dovedit de zambetele de la finalul antrenamentului. Cataratul este o provocare constanta, deci de fiecare data copilul poate sa-si stabileasca obiective noi, iesind din zona de confort, atingand noi succese.

De la cati ani pot incepe copiii escalada?

Multi intreaba, de la cati ani pot incepe copiii escalada. Avand in vedere ca, o mare parte a copiilor se catara pe orice din instinct, mai degraba intrebarea este cand este copilul pregatit sa participe la activitati complexe si dirijate. Chiar daca, in mass media se pot vedea, copii care se catara deja inainte sa invete sa mearga, va recomandam sa duceti copiii la „antrenamente” din momentul in care acestia sunt capabili sa inteleaga si sa urmeze instructiunile (aproximativ 6-7 ani). In cadrul acestor antrenamente, in primul rand scopul este ca, cei mici sa se simta bine si sa se joace sub supravegherea instructorilor, fara a se urca prea sus pe pereti. Pe langa cataratul pe peretele de escalada, este indicat sa incercati cu copiii si cataratul pe stanci. Cataratul pe stanci, daca sunt respectati regulile de siguranta, are toate avantajele ca si cataratul pe perete de escalada, dar mai are cateva beneficii in plus care sunt cele tipice activitatilor in natura.

Daca parintii sau membrii familiei nu sunt cataratori profesionisti, este indicat sa cereti ajutorul unui instructor si in cazul escaladei pe stanci, care va ajuta sa va concentrati asupra partilor placute ale acestui sport. Pe langa avantajele ei, escalada pe stanca este mai periculoasa (si uneori mai incomoda) decat peretele de escalada artificiala.

Viitorul escaladei

In cele din urma, daca aspectele legate de „cariera sportiva” nu va sunt complet indiferente, sau daca sunteti curiosi de ce tip de sprijin poate beneficia copilul, atunci perspectivele sunt pozitive si incurajatoare. Escalada sportiva a fost prezenta la Jocurile Olimpice din Tokio din 2020. Castigatorii au fost anuntati pe baza punctelor castigate pe trei probe (bouldering, lead climbing / escalada de dificultate, speed climbing / escalada de viteza). Ca urmare, se asteapta o crestere a interesului pentru acest sport atat in randul profesionistilor, precum si in randul sponsorilor si sportivilor.