×

Slackline - sportul echilibrului si concentrarii



Peste 20.000.000 de cautari! Pana si Google, sau mai ales celebrul motor de cautare, arata cat de exploziva este cresterea in popularitate a slackline-ului. Este vorba despre un sport de echilibru, practicat cu entuziasm de tot mai multe persoane care il considera o modalitate excelenta de a se perfectiona si de a-si dezvolta echilibrul.



Dar ce este slackline-ul?

Un sport simplu, dedicat oricarei persoane, indiferent de varsta sau sex, care permite efectuarea unor serii de trucuri si pune la incercare echilibrul, atentia si creativitatea practicantilor. Asemanator, la prima vedere, cu mersul pe franghie, slackline-ul este o activitate fizica care este efectuata pe o chinga fixata intre doua puncte de ancorare – copaci, pietre sau stalpi, in functie de locul in care este practicata.

Chinga pentru slackline este elastica, fapt ce permite efectuarea unor diferite trucuri, dar in acelasi timp este lata si plata, ceea ce nu ii permite sa se invarta sub picior, asa cum se intampla, enervant de des, in cazul corzii obisnuite.

Sistemul de tensionare ii permite practicantului de slackline sa puna orice tensiune doreste asupra chingii. In aceste conditii, pot fi realizate, cu putin exercitiu, trucuri spectaculoase. Asta cu conditia sa stam cat mai mult pe slackline.


Ce aptitudini sunt necesare pentru a practica slackline-ul?

Slackline-ul este definit ca un sport care presupune echilibru, concentrare, relaxare si creativitate. La toate acestea se adauga, in mod obligatoriu, dorinta de joaca a celor care il practica, pentru ca slackline-ul inseamna si distractie si buna dispozitie. in plus, poate fi practicat atat in aer liber, cat si in spatii inchise.

Chinga folosita nu este la fel de intinsa ca o franghie sau ca o sarma. De altfel, numele sportului vine din cuvantul englezesc ”slack”, care in traducere inseamna ”moale”. Aceasta proprietate le permite doritorilor sa sara fara probleme pe slackline si sa faca tot felul de trucuri. In schimb, trebuie invatata mentinerea echilibrului, deoarece chinga este instabila.

Cei care vor sa practice acest sport extrem de interesant si de distractiv, au nevoie de o imbracaminte lejera, care sa permita miscarile bruste si contorsiunile si de pantofi sport cu talpa lata / plata – explicabil, nu?

Pentru a pasi si a te mentine pe chinga pentru slackline e nevoie de incredere in fortele proprii si de putin exercitiu. Desi pare, nu e ”rocket science” sa inveti sa iti mentii echilibrul pe slackline. Din contra. Sunt suficiente cateva incercari pentru a te putea mentine si a face apoi cativa pasi. Primii sunt mai grei, restul tine de practica si de dorinta de a te simti bine, de a te relaxa si de a-ti antrena echilibrul.

Pe masura ce dobandesti experienta, te vei simti confortabil pe chinga si chiar vei prinde incredere sa faci diferite miscari mai dificile si sa exersezi pe slackline-uri mai lungi (asa numitele longline).

In funtie de materialele din care este realizata chinga, de tensiunea ce este aplicata asupra acesteia ori inaltimea si zona in care este amplasata, sunt mai multe variante de slackline. Vorbim astfel de urbanlining, highlining, tricklining, slackline yoga si freestyle slacklining.


Indrazniti sa faceti primii pasi pe slackline

Debutul pe slackline este simplu de facut daca sunt respectate cateva reguli. Este indicat sa alegeti pentru inceput o chinga mai scurta, deoarece aceasta este mai stabila, fapt care va ajuta in mentinerea echilibrului. Puteti sa face primii pasi in picioarele goale, pentru a simti mai bine slack-ul. In schimb, este recomandabila purtarea unei perechi de pantofi daca zona de coborare de pe chinga nu este sigura – pantofii va ofera protectia de care aveti nevoie.

Urcarea pe slack este indicat sa se faca la mijlocul chingii, din doua motive: sunteti la cea mai mare departare de punctele de ancorare de care va puteti lovi in cadere si va aflati la cea mai mica distanta de sol – ceea ce va ofera siguranta in cazul dezechilibrarii.

E bine ca urcarea pe chinga sa se faca mereu, cel putin la inceput, din acelasi loc pentru a prinde incredere si a invata cum sa va pastrati echilibrul. Relaxarea, respiratia calma, bratele intinse in lateral si concentrarea privirii intr-un punct din fata – nicidecum in jos - va vor ajuta sa ramaneti pe slack.

Greutatea trebuie sa fie mereu lasata pe piciorul de pe chinga, iar bratele si celalalt picior trebuie folosite pentru mentinerea echilibrului. Tot in acest scop e indicata indoirea usoara a piciorului de pe slackline – e secretul care va permite sa reduceti miscarile chingii, pentru ca in aceasta pozitie aveti centrul de greutate putin mai jos.

Vor fi momente in care veti fi nevoiti sa rasuciti corpul in pozitii diferite pentru a nu va pierde echilibrul. Si in aceste cazuri e indicat sa nu uitati regulile de baza: genunchii indoiti usor, bratele ridicate si privirea in fata, concentrata pe un punct fix.

Iar repetarea este, si in cazul slacklining-ului, mama invataturii. Astfel, e indicat sa reluati miscarile pana cand reusiti sa va mentineti echilibrul timp de minimum 15 secunde.

Incet, incet, totul devine tot mai simplu si veti putea ajunge la tot felul de scheme si trucuri pe care sa le faceti pe banda care va va deveni de-a dreptul simpatica.



Beneficiile practicarii slackline-ului

Pe langa faptul ca este o modalitate complexa de a pune la lucru muschii, atentia, puterea de concentrare si inventivitatea, slackline-ul poate deveni un magnet pentru curiosi, pentru cei interesati de miscare, indiferent de varsta lor. Socializarea este a doua natura a acestui sport care aduce buna-dispozitia in randul celor care il practica.

Cei care au prins gustul trucurilor facute pe slackline si au ajuns la un nivel ridicat de dexteritate si mentinere a echilibrului au ajuns la concluzia ca practicarea slackline-ului are un impact pozitiv asupra corpului, memoriei si a puterii de concentrare.

Si cercetatorii s-au aplecat asupra acestui sport tanar si i-au descoperit o serie de beneficii:

  • persoanele care practica slackline-ul pot indeplini mai repede si mai bine sarcini de rezistenta;
  • slackline-ul ajuta la cresterea plasticitatii structurale si functionale a hipocampului, acea zona a creierului care joaca un rol important in memoria omului si in navigarea in spatiu;
  • miscarile complexe pe care le presupune ”sportul pe chinga” sunt pe placul creierului nostru si ne imbunatatesc capacitatea de a invata;
  • practicarea slackline-ului duce la un control mai bun al posturii, la intarirea coloanei vertebrale, a muschilor spatelui, picioarelor ori ai stomacului.

Orice persoana activa, indiferent de sportul pe care il practica in mod obisnuit – fie ca joaca fotbal, face escalada sau pur si simplu vrea sa aiba o viata sanatoasa – va descoperi in slackline o excelenta metoda de antrenament, de relaxare si de imbunatatire a concentrarii si a gandirii practice.