Escalada poate oferi dezvoltarea fizica si mentala a copiilor prin joaca!
Escalada terapeutica
Escalada terapeutica dezvoltata si organizata de Sala de Escalada Gecko, se adreseaza copiilor – si de ce nu, adultilor - care doresc sa experimenteze bucuria miscarii si a cataratului pe perete prin joc, beneficiind totodata si de dezvoltare cognitiva.
In strainatate, inca din anii 2000, escalada a obtinut rezultate serioase in reabilitarea fizica, iar de mai bine de zece ani, acest sport este folosit si pentru dezvoltarea cognitiva.
Stangacia mea din copilarie s-a corectat si prin catarare...!
Scopul escaladei terapeutice este de a ajuta copiii cu tulburari de invatare sau de comportament, dar si pe cei care prezinta intarzieri in maturizarea neurologica.
Escalada este un sport deosebit de complex in sine. Practicandu-l, ne folosim concomitent atat de abilitatile fizice (dezvoltarea fortei adecvate, flexibilitatea, rezistenta, echilibrul), cat si cele psihice (depasirea conditiilor spatiale, cunoasterea si depasirea propriilor limite), precum si abilitatile cognitive, prin mentinerea constanta a atentiei si realizarea gandirii de rezolvare a problemelor.
In cadrul catararii terapeutice, utilizam in mod constient acest tip de complexitate si chiar il imbogatim, in conformitate cu nevoile copiilor, implementand astfel o dezvoltare planificata de catre specialisti (pedagog, psihopedagog, kinetoterapeut).
Cum functioneaza escaladarea terapeutica?
In activitatile noastre, dezvoltarea miscarii, a concentrarii atentiei si a autoreglarii joaca un rol important.
Pentru a escalada cu succes un perete, copiii mici trebuie sa isi foloseasca toate cele patru membre separat: intr-un timp foarte scurt trebuie sa faca ceva diferit cu mana dreapta si stanga, cu piciorul drept, respectiv cel stang. Aceasta este o provocare pentru micii cataratori, daca anumite reflexe din viata infantila nu au fost inca dezvoltate.
Acest sport ajuta foarte mult la reducerea acestor miscari articulare patologice. In plus, atentia copiilor este in continua dezvoltare: cataratul are un efect pozitiv atat asupra rezistentei, concentrarii, cat ai asupra dezvoltarii atentiei divizate, deoarece acestia trebuie sa aiba in vedere care este scopul final, respectiv care este urmatorul pas.
Pentru a-si atinge scopul pe perete, trebuie sa invete sa stapaneasca si opreasca orice miscare excesiva si sa isi dezvolte atentia distributiva.
La randul sau, peretele le ofera imediat un feedback direct in cazul in care isi pierd concetrarea; cu alte cuvinte, acestia se vor desprinde si vor cadea pe saltea, bineinteles in prezenta si asistenta unui instructor.
Joaca face ca experienta sa fie una placuta
Din moment ce nici adultii nu pot sta pe perete un timp foarte indelungat, nici copii nu vor face acest lucru. Totusi, timpul petrecut la sol este folosit in mod constructiv: ei vor efectua miscari ample, cum sunt rostogoliri, sarituri, mersul taras etc, care intaresc dezvoltarea fizica.
De aceea, escalada terapeutica pe perete complementeaza terapiile de integrare senzoriala.
Cu fiecare ocazie, le pregatim copiiilor diverse sarcini, care, pe langa faptul ca sunt distractive, ele sunt rezultatul unei strategii bine gandite, constiente care dezvolta abilitatile cognitive.
Sesiunile sunt pline de buna dispozitie, realizate in grupe mici, in care copiii isi pot infrunta dificultatile de miscare sau de concentrare in contextul unui sport care ofera nenumarate satisfactii, toate invaluite in joaca.
Intrucat sesiunile noastre se desfasoara intr-o atmosfera iubitoare si de acceptare, aceasta forma de miscare, ii deschide intr-un mod armonios si pe elevii anxiosi, care se confrunta cu performante scolare mai slabe.
Escalada pe structuri artificiale si pe stanca incurajeaza autodisciplina si ajuta copiii activi sa se autocunoasca, sa isi depaseasca temerile, dar sa isi descopere punctele forte, in acelasi timp sa ii apropie de natura.
Din perspectiva mai multor ani de experienta, a milioanelor de zambete si ochi fericiti, pot sa afirm cu incredere ca escaladarea pe perete este o forma de miscare la moda.
Cataratul este super misto! Copiii vor imediat sa cucereasca inaltimile si sa vada lumea de sus. Ei simt de fiecare data cum ,,doboara” peretele care se ridica in fata lor.