×

Escalada pentru armonia corpului si sufletului

img

Atat corpul, cat si capacitatile mentale pot fi dezvoltate prin miscare, iar acest lucru este o traditie bine dezvoltata in Occident. Escalada este folosita pentru reabilitare si in domeniul dezvoltarii abilitatilor cognitive de cativa zeci de ani.

Escalada este din mai multe puncte de vedere un adjuvant pentru copii hiperactivi (hiperactivitate, ce poate fi atribuita partial unei imaturitati neurologice). Sistemul nervos poate fi stimulat cu success prin exercitii pentru dezvoltarea echilibrului. Pe de alta parte, este nevoie de concentrarea copilului in executarea miscarilor complexe, pentru ca doar atunci acesta isi va putea atinge scopul propus. Daca reuseste sa-si coordoneze picoarele si mainile – lucru foarte dificil pentru acesti copii – atunci copilul poate avea parte de un sentiment de realizare uriasa. In timp, acest lucru se va reflecta in comportamentul zilnic. Acest lucru inseamna ca miscarea are un efect retroactiv asupra individului. Se pot de asemenea adauga si exercitii de incrucisare a membrelor sau de dezvoltare a atentiei, dar in acelasi timp regasim in escalada si exercitii de dezvoltare a memoriei. Mai mult decat atat, exista exercitii de escalada si pentru dezvoltarea ritmului, pentru probleme de vorbire sau de vedere.

Escalada poate ajuta in dezvoltarea vorbirii

O cauza a dezvoltarii vorbirii lente poate fi dezechilibrul si foarte multi copii au probleme cu echilibrul sau cu constientizarea spatiului. Acestea vor fi vizibile dupa primul test, dar si prin felul in care copiii se misca pe perete. Un copil care are o astfel de problema, nu va urca la o inaltime mare, pentru ca ii va fi frica dupa ce va face primul pas, iar pentru cei ce intampina dificultati in dezvoltarea vorbirii, exista o probabilitate destul de mare sa aiba si probleme de echilibru. Escalada ajuta copiii sa dobandeasca incredere, iar prin imbunatatirea echilibrului vor reusi sa comunice din ce in ce mai bine.

De la ce varsta pot incepe copiii escalada?

Copiii pot incepe escalada de la varsta de 5-6 ani pentru ca pot fi folositi pereti speciali, unde prizele sunt destul de dese si mari, astfel incat si cei mici sa se poata catara in siguranta. Dar aceasta forma de miscare este accesibila si persoanelor sanatoase, nu doar pentru cei cu probleme. Sunt doar cateva sporturi unde se poate lucra si cu copii atat de mici. Escalada este un sport bun, deoarece copii mici se urca pe astfel de jucarii pe terenul de joaca. Atunci cand parintii observa ca propriul copilul nu se simte confortabil in leagan, s-ar putea sa fie un semn. Este recomandat sa duceti copilul pentru o evaluare la o sala de escalada, sau la un centru de dezvoltare al miscarii, pentru a determina daca exista probleme de echilibru.

img

Dupa cat timp se vad rezultatele?

Este nevoie de cel putin o jumatate de an sau un an pentru a vedea rezultate remarcabile. Creierul copiilor este foarte maleabil si se dezvolta rapid, insa este nevoie de timp. In plus, acestia pot merge la escalada o data sau de doua ori pe saptamana (mai rar de trei ori pe saptamana), astfel incat este nevoie de mai mult timp. In cazul problemelor de comportament pot fi nevoie de 2-3 ani pana cand se vad rezultate notabile.

Din pacate, este posibil ca tulburarile de atentie si hiperactivitatea sa nu dispara niciodata in totalitate, dar se pot imbunatati si dezvolta remarcabil iar cu ajutorul escaladei acete tulburari pot fi reduse semnificativ. Copilul se va putea concentra mai bine, pentru ca invata ce este concentrarea si o poate implementa. Pe la varsta de 8-9 ani, cand la scoala i se spune copilului ca nu se poate concentra, el poate ajunge sa creada acest lucru. Copiii se vor bucura si pentru ca au reusit sa se catare pe perete dar se vor bucura si atunci cand isi vor da seama ca pot sa se si concentreze.

Cu ajutorul escaladei cei mici invata cum sa isi orienteze concentrarea intr-o singura directie. In acelasi timp se dezvolta atentia dirijata si se mentine aceasta stare cat mai mult posibil. Copii dobandesc perseverenta, incredere in sine si isi cresc rezistenta fizica cu ajutorul escaladei.

img

De ce se considera ca este important pentru copil sa se familiarizeze cu escalada cat mai devreme?

Este important sa inceapa cat mai devreme posibil pentru ca deja de mici copiii se vor intalni cu scari si diferite jocuri in parcuri si spatii de joaca, iar astfel vor invata cum sa le foloseasca in siguranta. Un alt beneficiu este ca acest lucru ofera un sentiment de liniste si parintilor. Copilul va invata cum sa sara si unde sa-si aseze mainile si picioarele pentru a nu cadea, prin exercitii isi vor intari muschii spatelui, ceea ce va ajuta copiii cand vor incepe scoalasi va diminua sansa dezvoltarii scoliozei.

Increderea in sine

Poate termenul corect nu este incredere in sine ci, mai degraba o autoevaluare corecta pentru ca obtinem un raspuns foarte bun cu privire la cine sunt si ce stiu. Acel copil, care crede despre sine ca nu este suficient de bun, va avea o imagine de sine scazuta, nu va avea success si nu va fi suficient de perseverent, dar in timp ce se catara obtine succese si va incepe sa creada despre sine ca este bun. Peretele este un instrument foarte bun de auto-evaluare. Daca vorbim despre evolutia auto-evaluarii, trebuie sa mentionam de asemenea faptul ca exista si multi adulti care sufera de lipsa acesteia…

Din motivele mentionate mai sus, cu siguranta escalada este recomandata si adultilor. Si adultilor le da un sentiment imens de realizare atunci cand sunt capabili sa ajunga in locuri mai inalte si mai dificile/putin accesibile. Ei simt acest lucru pentru ca se autodepasesc fara a se compara cu alte persoane. Este un sentiment foarte placut atunci cand se pot dezvolta comparandu-se doar cu propria persoana. Este important sa nu se compare cu altii ci sa isi observe calitatile, de unde au pornit si unde au ajuns.

img

Nu le este frica copiilor? Dar parintilor? Poate ca in ziua de azi parintii isi fac prea multe griji …

Acest lucru depinde foarte mult de copil, pentru ca exista copii care se misca foarte bine, care inca din prima sesiune ajung in varful peretelui. Exista de asemenea si cei care nu se misca chiar atat de bine, insa nu le este frica. Dar sunt si copii carora le este frica, si chiar din acest motiv nu trebuie obligati la nimic. Ei avanseaza in propriul lor ritm insa trebuie ajutati… iar cand ajung in varf, striga cu bucurie: “Mama, uite unde sunt!”