Capacitatea de concentrare
In timpul cataratului este nevoie de concentrare intensiva. Catarandu-se, copiii trebuie sa fie mereu atenti la pasul urmator, iar ca parteneri trebuie sa fie atenti tot timpul si la pasii colegului lor, si sa isi mentina stabilitatea prin coarda cu care sunt legati. Aceasta atentie nu e valabila doar pentru escalada, caci o pot valorifica si in alte domenii. Copiii cataratori sunt capabili sa se concentreze mai mult timp si la scoala, isi pierd mai greu atentia in timpul orelor.
Coordonare ochi-mana
Prin catarare, copiii isi pun in miscare ambele maini si ambele picioare. Coordonarea folosirii mainilor si picioarelor cere o atentie sporita. In timp ce calca mai sus pe perete, trebuie deja sa caute cu mana suportul de care se pot prinde. Daca invata din copilarie sa isi coordoneze miscarile in mod corespunzator, isi vor insusi mai usor forme mai complexe de miscare. Este deci o buna pregatire pentru orice alt sport.
Capacitatea de rezolvare a problemelor
Peretele este de fapt o problema ce trebuie rezolvata. Ca sa rezolve aceste probleme, copiii au nevoie de coordonarea capacitatilor fizice si psihice. Ei invata sa nu dea inapoi daca ajung intr-o situatie mai complicata sau neasteptata.
Increderea in sine
In urma succeselor obtinute prin escalada, copiii invata sa ia decizii rapide si responsabile, pentru a-si atinge in modul cel mai eficient scopurile. Trebuie sa aiba incredere in propriile puteri fizice si capacitatea lor mentala. Aceasta le de siguranta, siguranta ce se va arata mai tarziu in toate domeniile vietii lor.
Ajuta la invingerea fricilor
Cataratul este deosebit de util pentru copii in descoperirea propriilor limite si capacitati. Coarda de siguranta le da posibilitatea sa indrazneasca sa faca lucruri pe care altundeva nu au curajul sa le faca. Urcand tot mai sus, isi pun limitele la incercare si de multe ori incearca variante de traseu care ar parea sa le depaseasca abilitatile. De multe ori, copii de 9-10 ani se catara usor chiar pe trasee destinate adultilor avansati.
Incredere si formarea echipei
Cataratul da copiilor posibilitatea sa vada cum este sa lucrezi cu alte persoane si cum sa se integreze intr-o echipa. Trebuie sa aiba incredere unii in altii si sa isi ajute partenerul la rezolvarea unor probleme. Pot sa ii ghideze pasii atunci cand observa ca nu se afla pe drumul cel bun. Trebuie sa aibe rabdare cu acesta, atunci cand se odihneste la jumatatea drumului sau se gandeste la pasul urmator.
Echilibru fizic si spiritual, siguranta
Cu toate solicitarile sale fizice si mentale, catartul nu este un sport usor. Dar ca urmare, copiii invata sa aiba incredere in propriul corp si este un sport foarte portrivit si pentru tinerii aflati in pragul adolescentei, cand privesc provocarile in mod mai constient.
Ajuta la fixarea unor scopuri si atingerea lor
De-a lungul antrenamentelor, copiii invata ca se pot rezolva si sarcinile complicate. Poate ca nu toate catararile lor vor fi incununate de succes, traind astfel si sentimentul nereusitei. Din experienta noastra, daca un copil nu reuseste sa realizeze un anumit traseu, atata tot incearca pana cand intr-un final ajunge sus. Copiii invata mult din greseli si se gandesc ca data viitoare sa nu le mai repete.
Aduce mai aproape copiii de natura
Cataratul in spatii inchise / sali este un exercitiu pentru cataratul pe stanci. Unii se opresc aici si se gandesc ca acest exercitiu in sine este destul pentru un hobby. Insa ceea ce trezeste curiozitatea copiilor este cum e sa incerci in natura ceea ce ei invata pe peretele artificial. Cataratul pe stanci, poate deveni si un eveniment familial. Este dovedit faptul ca miscarea in aer liber scade nivelul stresului, conecteaza copiii la natura, invatandu-I in acelasi timp multe lucruri utile despre mediul inconjurator.
Capacitatea fizica de a sta in picioare
Pana acum, am vorbit exclusiv despre efectele pozitive ale cataratului asupra capacitatilor intelectuale. Cataratul este o activitate sportiva, asa ca nu putem sa nu amintim efectele sale asupra conditiei fizice. In primul rand, contribuie la intarirea muschilor coloanei vertebrale si a trunchiului. Multi copii au probleme cu postura, mai ales scolarii. In timpul celor 6-8 ore cat stau in banca si iau notite, nu sunt foarte atenti la postura, iar daca sunt atentionati sa se indrepte, le este greu sa mentina aceasta pozitie mai mult timp. Acelasi lucru este valabil si referitor la muschii abdominali si lombari. In timpul cataratului, acesti muschi se intaresc pe neobservate. Mai mult, prin exercitiul constant se poate corecta si piciorul plat. Devin mai puternici si muschii picioarelor, foarte solicitati in timpul urcarii.
In concluzie, cataratul implica muschii intregului corp. Este o forma de miscare naturala, intuitiva, o varianta de fitness bazata pe propria greutate, in care fiecare parte a corpului se dezvolta proportional.