×

Beneficiile escaladei in invatamant

img

Practicarea escaladei in scoli si gradinite

Escalada poate fi un sport ideal pentru copii, ce le asigura o dezvoltare sanatoasa si echilibrata. Includerea escaladei in scoli si gradinite este extrem de benefica pentru cei mici, acestia avand posibilitatea de a face miscare si de a invata jucandu-se.

Escalada, sport cu rol educativ

Traim intr-o perioada din ce in ce mai tehnologizata, in care copii invata sa se joace pe calculator uneori chiar inainte de a invata sa mearga, iar efectele acestui stil de viata pot fi foarte nocive pe termen lung. In aceste conditii, escalada poate deveni o alternativa viabila, mai reala si mai palpabila, a jocurilor pe calculator.

In numeroase institutii de invatamant din intreaga lume au fost implementati cu succes peretii artificiali pentru escalada indoor, acest sport fiind continut si de programa de invatamant. Practicarea escaladei dezvolta abilitati precum observatia, analiza rapida si adaptarea. Prin escalada, insusirea acestora de catre copii poate lua forma unui joc, fiind o alternativa educativa mult mai practica decat cea conventionala.

Parcurgerea unei rute pe peretele de escalada implica atat ingeniozitate cat si imaginatie, toate pe fondul unui exercitiu fizic sustinut, asadar implicarea copiilor in aceasta activitate nu poate fi decat benefica pentru dezvoltarea lor.

Pentru copii, catararea este la fel de fireasca precum mersul, asadar e bine sa profite de aceasta inocenta savurand impreuna cu colegii lor bucuria jocului si a miscarii. Escalada poate avea si un rol educativ, copii invatand treptat sa-si asume responsabilitatea pentru propria lor securitate.

Este important sa mentionam faptul ca escalada poate fi practicata si de copii cu diverse dizabilitati, oferindu-le acestora un scop si o motivatie, precum si posibilitatea de a se integra intr-un grup.

Escalada si socializarea la copii

Copiii socializeaza cel mai repede prin intermediul jocului si al sportului, iar acest aspect este crucial pentru dezvoltarea relatiilor lor sociale pe viitor. Un copil care creste in fata calculatorului nu poate si nu stie sa comunice, sa relationeze si sa se bucure alaturi de alti copii, insa un copil care face sport relationeaza imediat, invatand de timpuriu ce inseamna echipa si spiritul de copmetitie. Atmosfera prietenoasa si relaxanta ce predomina in sala de escalada are de asemenea o contributie semnificativa asupra efectelor benefice la copii.

Avantajele practicarii escaladei de catre copii

  • Cresterea stimei de sine a copiilor
  • Imbunatirea conditiei fizice
  • Imbunatirea conditiei psihice
  • Socializarea copiilor
  • Diversificare orelor de sport
  • Insusirea prin joaca a unor notiuni

Cataratul ajuta la dezvoltarea optima a organismului copilului, are efecte benefice si asupra dezvoltarii capacitatilor motorii fine, asupra flexibilitatii, memoriei, gandirii (cataratul imaginar) si creativitatii. Bouldering -ul este ca o alegorie asupra invingerii problemelor zilnice, asupra procesarii acestora, de aceea putem spune ca are o putere de exemplu. Cataratorii condamna violenta, in asa fel incat cei care nu se stiu comporta, vor fi repede eliminati. Noi invatam copii sa fie buni in interactiunile din echipa, deoarece aici facem antrenamente de grupuri, iar acesta este un sport de echipa.