Beneficiile practicarii escaladei
Escalada ofera o serie de avantaje pentru fizic si pentru psihic, fiind benefica atat adultilor cat si copiilor. Iata cateva dintre cele mai importante aspecte benefice de care veti avea parte odata cu practicarea acestui sport.
Beneficii fizice si psihice
Escalada contribuie la imbunatarirea fortei fizice, rezistentei, echilibrului, flexibilitatii si coordonarii miscarilor. De asemenea, practicata regulat, imbunatateste capacitatea sistemului cardio-vascular, reducand semnificativ riscul aparitiei bolilor de inima.
Escalada este, de asemenea, un excelent combatant al stresului. Fiind un sport cu o componenta mentala semnificativa, acesta deconecteaza automat, reducand semnificativ stresul cotidian.
Beneficii sociale
Componenta sociala a escaladei este si ea foarte importanta. Atmosfera prietenoasa, lejera si relaxata in care se practica acest sport are o contributie semnificativa asupra efectelor benefice.
Escalada poate fi practicata de catre oricine, la orice varsta, fiind un sport care deschide apetitul pentru aventura, calatorii si natura.
Beneficiile escaladei indoor
Escalada indoor devine din ce in ce mai populara peste tot in lume in ultimii ani, iar peretii de escalada isi gasesc tot mai adesea loc in cadrul institutiilor de invatamant, a centrelor comerciale importante sau a marilor corporatii.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale escaladei indoor este ca poate fi practicata pe tot timpul anului, atat pe durata sezonului rece cat si in timpul saptamanii, atunci cand timpul sau conditiile meteo nu permit o iesire in aer liber.
Practicata indoor, escalada ofera posibilitatea de a invata fara riscuri, asadar nu e nevoie de experienta pentru a merge la sala. Toate tehnicile si manevrele de coarda pot fi invatate subsub supravegherea unor instructori specializati, inainte de a urca pe stanca.
Escalada indoor este diferita de jogging, fittnes sau sala de forta pentru ca aduce varietate si noutate in fiecare zi, mentinand conditia fizica in acelasi timp. De asemenea, este un sport ideal pentru a te deconacta, a scapa de stress si a-ti recapata buna-dispozitie dupa o zi lunga la birou.
Beneficiile practicarii escaladei de catre copii
Practicarea escaladei necesita dezvoltarea unor abilitatilor precum observatia, analiza rapida si adaptarea. Prin escalada, insusrea acestora de catre copii poate lua forma unui joc, fiind o modalitate educativa foarte motivanta si atragatoare. De asemenea, este stiut faptul ca abilitatile sociale ale copiilor se dezvolta adesea prin practicarea sportului, acestia avand posibilitatea de a comunica si de a relationa intr-un mediu placut.
Este important sa mentionam faptul ca escalada poate fi practicata si de catre copii cu diverse disabilitati, oferindu-le acestora o motivatie si un scop pe care il pot urmari. Atat recuperarea fizica cat si integrarea sociala a copiilor cu dizabilitati pot fi accelerate prin practicarea acestui sport.
Escalada reprezinta pentru copii o modalitate fireasca de a deprinde cunostinte, de a se dezvolta armonios si sanatos si de a socializa cu alti copii.