×

Cateva idei despre escalada si bouldering

img

Recent, m-am catarat alaturi de niste adulti incepatori, intr-o sala in care puteau incerca atat escalada asigurata cu coarda, cat si bouldering-ul. Au avut parte de experiente interesante, pe care vreau sa o impartasesc cu voi.

Escalada

La GeckoClimb, in cadrul sesiunilor de escalada, practicam cu copiii asa – numitul bouldering, ceea ce inseamna ca, pe un perete de escalada relativ mic (in cazul nostru 2-3 m inaltime) – copii se misca in special lateral si mai putin in sus si in jos.

In cazul escaladei cu asigurare de coarda, acesta este un mijloc in care cineva are incredere, sau nu. De asemenea, cataratorul ori are incredere in partenerul care il asigura, ori nu. Prin urmare, cataratorul se afla intr-o situatie mentala mai vulnerabila. Desigur, acesta are si avantaje, dar ceea ce vrem noi sa dezvoltam in sala de escalada GeckoClimb, este responsabilitatea pentru propria persoana.

De aceea este important ca, cel care escaladeaza sa stie, ca tot ceea ce face, are efecte, consecinte asupra sa și asupra celorlalti.

Bouldering

In timpul bouldering-ului, cataratorul se observa pe sine si semnalele pe care le da corpul sau. Trebuie sa recunoasca tensiunea si echilibrul muschilor. Trebuie sa-si depaseasca limitele psihice, care, in cazul nostru inseamna depasirea raului de inaltime, restrictionarea miscarilor si eliminarea reactiilor nepotrivite.

Cu ajutorul exercitiilor speciale de dezvoltare, marim concentrarea si atentia distributiva a copilului, pe care, pe peretele de escalada, noi instructorii le putem controla mai bine si putem oferi asistenta mai usor.

Bouldering-ul ofera o experienta de escalada mai libera.

In practica, acest lucru inseamna ca, in timpul escaladei cu coarda, culorile prizelor determina traseul, in timp ce, in bouldering exista mai multe posibilitati, care sunt lasate la decizia cataratorilor, iar acestia isi pot alege traseul cel mai potrivit. Traseul se poate fi facut mai dificil, variat, completat cu sarcini jucause (de exemplu, nu poate pasi pe anumite prize). Desigur, si pe peretele de boulder exista trasee asa – numite fixe, atunci cand amenajatorul de traseu stabileste ce are voie sa prinda si unde este voie sa paseasca.

Concluzii

Din punctul de vedere al dezvoltarii, este deosebit de avantajos ca exista o mare varietate si diverse optiuni, astfel incat putem imbunatati capacitatea de planificare si rezolvarea problemelor la cataratori.